top of page

7 dingen die je moet weten voor je gaat renoveren

Een woning renoveren kost veel geld, als u een duidelijk plan maakt op voorhand komt U minder snel voor verassingen te staan. Daarnaast kan je heel wat kosten besparen op de aanvraag van je bouwvergunning. Benieuwd naar hoe je dit kan doen? Lees dan zeker verder.

Renovatie-analyse van het pand

1° - Analyse van de woning - vraag op voorhand een (gratis) raming

Alles begint bij een goede analyse van de woning. Stel uzelf hierbij enkele belangrijke vragen: Is de constructie van mijn woning stabiel? Zijn er grote kosten te verwachten?

Ben je na je eerste bezoek met de immomakelaar je droomwoning tegengekomen. Plan snel een tweede bezoek samen met een aannemer. HIj kan tijdens dit tweede bezoek reeds ideeën en een eerste raming geven.

Is het dak aan vervanging toe? Zijn er warmte verliezen of koude bruggen? In welke staat zijn de trappen? Is er sprake van vochtplekken of asbest? Kan ik de zolder inrichten? Is het mogelijk om muren te verwijderen? -...

Ok, niet alle aannemers staan te popelen om gratis bouwadvies te geven als je nog geen eigenaar bent.


Renoveert U en woning die gelegen is in de streek gelegen van Noord-Zuid van Brussel tot Leuven kan je Renovia.be contacteren. Renovia komt ter plaatse om een voorlopige raming te maken van de renovatiekost.

Zij hebben ook al de eerste creatieve tips.


2° - Waarvoor heb je een omgevingsvergunning nodig?

Een omgevingsvergunning nodig

De vroegere bouwvergunning heeft nu een andere naam: Omgevingsvergunning. Het is belangrijk om na te kijken of je voor de veranderingen die je wil aanbrengen een omgevingsvergunning nodig hebt.

Sommige kleinere ingrepen mag je aanpassen aan je woning zonder vergunning.

Bent u van plan om uw woning uit te breiden met een aanbouw of wilt u graag uw gevel aanpassen? Wilt u de muur tussen keuken en woonkamer eruit? Wilt u de bestaande keukendeur vervangen door een schuifraam met zicht op de tuin? -...


Dan hebt u waarschijnlijk een vergunning of op zijn minst een meldingsplicht nodig.

Als U iets wenst te wijzigen aan de bestaande structuur van uw woning of U wenst de bewoonbare oppervlakte van uw woning te vergroten, moet u een omgevingsvergunning aanvragen aan uw gemeente.

In bepaalde gevallen moet er zelfs eerst een omgevingsvergunning uitgereikt worden vooraleer je de werken mag aanvangen. Enkele voorbeelden:

- Als je raamopeningen in de gevel aanpast of extra gevelopeningen maakt - Als je een bijbouw plaatst groter dan 40m2 of dichter dan 3m van de perceelgrens - Als je een dakkapel plaatst -…

Bespaartip:

Beschouw uw renovatie ontwerp niet als één en ondeelbare opdracht voor een architect.

Er is dus een overeekomst voor de omgevingingsvergunning, waarbij het ontwerp hoort.

De tweede overeenkomst bepaalt wie het het toezicht op de renovatie werken uitvoerd.

Geef dus aparte opdracht voor werftoezichten bespaar tot 80%

Kom hier te weten hoe de vork aan de steel zit. Boek hier een infosessie.


3° - Waarvoor schakel je best de architect niet in?

Bespaar reeds bij je eerste stap naar renovatie. . Ook de architect doet niet alles zelf maar roept de hulp in van "onderaanemers" om services te verlenen aan zijn kantoor. U kan die ook zelf rechtstreeks aan het werk zetten.

Gundaplan centraliseert en voorziet in deze services en al zeker niet op basis van een percentage van je renovatiebudget. Voor een vast bedrag.


Hierbij een opsomming van de "onderaannemers" van de architect. Onderaanemers die je beter zelf inhuurt. Gundaplan centraliseert deze services . Zo vermijdt u torenhoge kosten. Uw bespraring: tot 80%.

De Bouwkundig ingenieur

Als je aanpassingen wilt maken die de stabiliteit van de woning in gevaar brengen bijvoorbeeld een steunmuur weghalen, een grotere raamopening creeëren, zolder structuren bewoonbaar maken, of andere moet de stabilitiet berekend worden door een bouwkundig ingenieur. Architecten zijn zelden ook bouwkundig ingenieur.

Zij doen dus een beroep op de berekeningen en technische oplossingen van bouwkundig ingenieurs

De opmeter

Het opmeten van uw bestaande woning vormt natuurlijk de basis van een goede renovatie. Dikte van de muren, zolde structuren, situaties ten opzichte van de buren, en andere. Het is een technisch en gespecialiseerd werk.

Als je uw woning pas hebt aangekocht, of je gaat ze aankopen wil je weten waarvoor er een vergunning is.

Staat alles er legaal,wordt het gedoogd of is het gewoon illegaal gebouwd.

Opdracht: alles opmeten en in kaart brengen naast het hoofdgebouw ook het duivenhok, de garage, het tuinhuis. en de eventuele koterijen. Alles vermelden in het dossier van de omgevingsvergunning.

Het tekenbureau

Al wat opgemeten is wordt gedigitaliseerd. In dit digitale tijdperk wordt dit uitgevoerd door een digital drafter.

De kadastrale gegevens, het straatgabarit en andere worden ook opgenomen in deze digitale plannen.

Bij voorkeur in Vector Works.

De Interieurarchitect

De interieurarchitect werkt vanuit de functie van de ruimte. Op basis van de ruimte wordt er nagedacht over aspecten zoals comfort, indeling, routing, licht, kleuren en materialen. De functie van de ruimte speelt hierin een belangrijke rol. Interieurachitecten hebben een hoge gespecialiseerde kennis bij de woningbouw. Zeg maar de werkbijen van de bouw. Zoals hun titel het zegt zijn ze bezig met het comfort en welbehagen van het interieur. Ze helpen u kiezen met de stijl maken een moodboard en geven u een kleur advies. Ze zijn waarschijnlijk beter in het creeëren van wooncomfort.



4° - Raming van de kosten

Maak op voorhand een raming van de verwachte kosten op, voorzie hierbij ook altijd een extra marge van 5% van je renovatiebudget voor onverwachte kosten. Je kunt altijd voor verassingen te komen staan en verborgen gebreken ontdekken. Wees daar dus op voorbereid. Het budget dat je wil spenderen moet je met 5 à 10 verhogen.

Vraag een aannemer om op voorhand een raming te maken. Tip: contacteer het renovatiebedrijf Renovia.be


5° - Aan welke voorwaarden moet uw woning voldoen?

Er zijn bepaalde eisen waaraan elke gerenoveerde woning moet voldoen. Denk maar aan de energieprestatie van de woning. Als je een woning renoveert legt de overheid een aantal verplichtingen op waaraan voldaan moet worden:

- Uw dak moet geïsoleerd zijn

- Alle ramen moeten voorzien zijn van goed isolerend glas

- Er moet aandacht besteed zijn aan ventilatie en verluchting

- De woning moet voldoen aan de EPB eisen

- Er moet een regenwaterput aanwezig zijn

- Keuze van de verwarming

- ...

6° - Vraag gedetailleerde offertes?

Wordt niet blij met een uitstekende prijs op een offerte wat slechts een A4 tje beslaat? Goedkoop zal al snel dure koop zijn. Een gedetailleerde offerte is al snel meer dan 10 bladzijden. Alles wat er niet in beschreven staat wordt nadien een discussiepunt. Vermijd mondelinge afspraken zoals de start van de bouwwerken. Hoelang de werken gaan duren hangt af van wat u allemaal wenst te renoveren. Hou er rekening mee dat sommige materialen een lange levertermijn hebben.

7° - Wat doet Gundaplan

Wij zijn uw eerste besparing, reeds vanaf 2007 . Gundaplan.be