top of page

Koelen en verwarmen van uw woning aan 10 € per maand?

Geothermie of Aardwarmtesysteem

Een ecologische oplossing voor verwarming en koeling van uw woning. Gundaplan voorziet dit reeds bij je renovatie ontwerp. Met de juiste diktes vvoor de vloer verwarming en het aanvraagdossier voor de subsidies. Subsidies die oplopen tot 40.000 €


Dat we niet meer met aardgas moeten verwarmen is allang duidelijk, maar wat is het alternatief? Dat ook nog eens goed is voor de planeet? Het is antwoord hierop: geothermie.


Bij geothermie gaan we warmte uit de grond halen om uw woning te koelen of te verwarmen. Hiervoor worden er boringen gedaan naar een waterlaag in de bodem die een constante temperatuur heeft. Het bodemwater een constante temperatuur van 12 graden, kunnen we daarmee makkelijk in de zomer koelen en in de winter verwarmen.


Hoe werkt het?

Er worden buizen in een circuit in de grond gestoken en gevuld met water en glycol (deze vloeistof houd de warmte beter vast). Deze buizen worden verbonden met uw bodem-water warmtepomp, zodat de warmtepomp dit water nog wat extra kan verwarmen in de winter.


Wat is passieve koeling?

We spreken van passieve koeling als uw warmtepomp niet actief moet koelen. In de zomer wordt het bodemwater van ongeveer 10 à 15 graden in het leidingnet van je vloer verwarming gepompt, vloerkoeling dus. Ideaal om te koelen.


Raadpleeg Gundaplan.be om een offerte te bekomen.

Voordelen vs nadelen

+ Ecologisch: niet vervuilende, hernieuwbare energiebron + Passieve koeling + Lage energiefactuur + aangename stralingswarmte + geen buitenunit die voor lawaai kan zorgen

- Installatie is zeer prijzig - Tuin moet bereikbaar zijn (minimum 3m doorgang) voor boring - Vergunning: in sommige gemeenten heb je een vergunning nodig - werkt het best in combinatie met vloerverwarming


Financiële voordelen

Bent u de hoge energiefacturen beu? Met deze eenmalige investering hebt u nooit nog hoge energiefacturen. Nadat u een éénmalige investering hebt gedaan hebt u hernieuwbare energie. Geothermie zorgt voor een gunstig E-peil, waardoor u bijna geen energiekosten betaald.


Deze installatie heeft uiteraard zijn prijs, eerder 35.000 € dan 25.000 € afhankelijk of je ook zonnepnelen plaatst.Waar komt de grote prijsmarge van : de grondboring… Ligt de ondergrondes laag onder steen of rotsen? Ligt de watervoerende ondergrondse laag op 110 meter ipv 60 meter diepte zal dat de prijs van de grondboring fors bepalen.

Er zijn subsidies voor geothermische installatie. Op het ogenblik van dit arikel, augustus 2022, bedroeg dit 6.500 € voor de geothermisch installatie en 1500 euro voor en installatie van zonnepanelen.


Heb je een vergunning nodig?

In sommige gemeenten moet je een vergunning aanvragen voor de geothermische boringen, terwijl in andere gemeenten gewoon een meldingsplicht volstaat. Of je een vergunning moet aanvragen hangt af van hoe diep de boringen zijn. Een belangrijke eerste stap bij geothermie is een bodemonderzoek, hieruit kan je afleiden hoe diep de boringen moeten zijn voor een goed rendement.Bron Renovia.be. - Woondromen om in te Leven


Bron: https://aesystems.nl/aardwarmtesysteem/