top of page
Path 53.png
MO_ZO_The Attic - f+f architectes.jpg

Zolder

Screenshot 2021-09-08 at 10_edited.png
08102021_zolder tegelplan_kelly merckx_e

Ga je je zolder renoveren?
Ontdek hier wat je allemaal moet weten

Path 53.png
Screenshot 2021-09-08 at 10_edited.png
MO_LE_The Attic - f+f architectes.jpg

Maatkasten en lades

De verbouwing van een zolder is voor veel mensen een heuse klus.

 

De schuine wanden, het zolderdak en de steunbalken maken het vaak onduidelijk. Heb je ook problemen met de dakhellingen en welk deel van je zolder je goed kunt gebruiken? Vraag een ontwerp met offerte aan een gespecialiseerd vakman zoals Renovia.be

 

Gebrek aan ruimte vraagt om een slimme oplossing.

Zo is het knieschot op zolder voor ons geen verloren ruimte, maar de ideale ruimte om bergruimte te creëren. Lades ingebouwd in het knieschot of ingewerkte maatkasten zijn dé manier om deze 'verloren ruimte' optimaal te benutten.

Maakasen en lades
De hoogtelijn

De hoogtelijn
 

Bij de indeling van de zolder is het enorm belangrijk de maten van je zolderverdieping te kennen. Bij het maken van een plattegrond van de zolderruimte noteer je steeds een belangrijke maat: de 2 meter hoogtelijn.

Zo ziet u meteen in welke delen van uw zolder u perfect kan staan: daar waar de hoogte van vloer tot schuin dakvlak 2 meter hoog is. De ruimtes lager dan deze hoogtelijn lenen zich perfect voor andere functies zoals een bergruimte of (maat)kasten.

De trap
MO_TR_Brutalist Duplex Apartment in de Riverside Tower.jpg

De trap

 

De indeling van de zolder hangt erg af van de positie van de zoldertrap. Die veel of weinig ruimte in beslag kan nemen.

U zal ook moeten overleggen waar de trap in de onderliggende verdieping zal komen. Als u denkt dat u buiten een inklapbaar zoldertrapje geen plaats heeft voor een vaste trap, biedt Gundaplan de oplossing.

 

De vierkante meter trap is een trap die wij vaak voorzien in zolders waar het haast onmogelijk lijkt een vaste trap kwijt te kunnen. Deze ruimtebesparende trap naar de zolder geeft ruimte voor functionaliteit, maar tegelijkertijd is het een ontwerp dat opvalt.

Een vaste zoldertrap, een kleine trapopening, en dat allemaal binnen niet meer dan één vierkante meter. Een pracht van een ontwerp, maar gepatenteerd door de ontwerper.

Dakkapel

Dakkapel

 

Het plaatsen van een dakkapel is een ideale manier om extra (sta)ruimte toe te voegen aan je zolder. Ruimte waar je nu niet kan staan wordt dan ineens heel bruikbaar. Zo kan het ineens mogelijk zijn een badkamer op zolder te realiseren,

en toch een plaats te hebben voor een extra slaapkamer. Ook aan de buitenkant van uw woning biedt een dakkapel vaak een meerwaarde, als deze met respect voor de reeds bestaande gevel wordt bedacht

Path 53.png
MO_ZO_Protected Houses Renovation - Atel

Glas, licht en dakramen

 

Zorg dat je op zolder voldoende inval van daglicht hebt. De ruimte lijkt er instant groter door en een eventueel benauwd gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Dakramen zijn dé sleutel tot een geslaagde zolderrenovatie. Het standaardformaat 114 cm x 118 cm, is de maat die het vaakste op voorraad is. Probeer eens een panoramische maat, bijvoorbeeld 135 cm op 90 cm. U zal versteld staan over de luxe uitstraling van deze maat, en u krijgt er gratis een panoramisch uitzicht bovenop.

Ook langwerpige dakramen in de hoogte die bijna vanop vloerniveau starten, zijn ideaal om s'morgens uw ogen te openen met een geweldig tuinuitzicht. Is een dakkapel u te prijzig, probeer eens een balkondakvenster, ook deze biedt instant extra ruimte. Sommige fabrikanten (vraag Renovia.be om advies) geven een garantie dat het glas bestand is tegen hagel of storm (gratis vervanging bij hagelschade)

Screenshot 2021-09-08 at 10_edited.png
Glas, licht en dakramen

Galerij

bottom of page